Motiverande samtal

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /www/webvol8/z3/g6mn4pp3ioppj39/baradansa.se/public_html/includes/menu.inc).

VAD ÄR MOTIVERANDE SAMTAL? Motiverande samtal - eller MI som det också kallas, från Motivational Interviewing - är en samtalsmetod som på ett empatiskt sätt hjälper människor till förändring genom att utgå ifrån vart den personen befinner sig. MI är som en dans, där vi i en fin balansgång både för och följer den vi samtalar med. Motiverande samtal har ett stort användningsområde och är väl beprövat och beforskat inom en rad olika fält.

NYFIKEN PÅ UTBILDNING I MOTIVERANDE SAMTAL? En grundutbildning i MI omfattar 3 heldagar där en genomgång av metoden varvas med praktiska övningar. Ambitionen är att du som deltagare ska få en god förståelse för själva kärnan i motiverande samtal och för de mest grundläggande teknikerna. Vi arbetar i mindre grupper så alla får möjlighet till personlig feedback i de olika övningsmomenten, och som en del i detta kommer vi att arbeta med eget inspelat samtalsmaterial. Vi är två utbildare för att du som deltagare ska kunna få ut så mycket som möjligt av dessa dagar, jag samarbetar därför med Lyssnarkonst i Latorp. Vi  vill skapa en trygg lärandemiljö där vi tillsammans och utan prestationskrav kan utforska användandet av metoden. Efter utbildningen ska du ha nog med kunskap för att kunna börja praktisera metoden.

HAR DU REDAN EN GRUNDUTBILDNING OCH VILL HA MER? Det räcker inte att gå en grundutbildning vid ett tillfälle för att fullt ut lära sig en ny metod och hålla den kunskapen vid liv. Som med all ny kunskap krävs övning, och det är dessutom väldigt bra om man kan få feedback på sitt utövande. Därför erbjuds också vägledning i det fortsatta lärandet av metoden, till exempel i form av feedbackgrupper, övningsgrupper, fördjupningsdagar eller andra lösningar som passar för dig.

VILL DU VETA MER OM MI? Det finns redan så mycket skrivet om MI att det vore onödigt av mig att här försöka ge ytterligare en beskrivning. Därför hänvisar jag vidare för dig som vill veta mer. Ett tips är att gå in på Folkhälsomyndigheten och söka på ”motiverande samtal”. Du kan också gå direkt till Somra som är ett utbildningsmaterial om MI med information, övningar och filmer. Det internationella nätverket för MI-tränare, MINT, har en hemsida med information om MI och olika utbildningar, konferenser mm runt om i världen. Den hittar du här. När det gäller böcker om MI rekomenderar jag ”Motiverande samtal – Att hjälpa människor till förändring” som är skriven av grundarna av MI; William R Miller och Stephen Rollnick. Till boken går också att köpa en dvd med ett filmmaterial som är mycket lärorikt och som jag varmt rekommenderar. Den finns att beställa här.